Wykonanie
Składniki:- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 1/2 op. budyniu
śmietankowego- 1 szklanka
mleka- 1
jajko-
owoce, np.
kiwi,
nektarynka-
czekolada do posypaniaSposób przygotowania:1.
Ciasto francuskie kroimy na osiem równych kwadratów. W czterech wycinamy na środku kółka.2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kwadraty bez wyciętych środków i smarujemy je roztrzepanym
jajkiem. Na nie kładziemy kwadraty z wyciętymi kółkami, delikatnie przyciskamy i również smarujemy
jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min., aż się zrumienią. Gotowe studzimy.3.
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale z połowy porcji, czyli z 1 szklanki
mleka i 1/2 opakowania proszku budyniowego.4.
Ciastka nadziewamy lekko ostudzonym
budyniem, ozdabiamy pokrojonymi
owocami, posypujemy
czekoladą.