ßßß
Skąd czerpiecie pomysły na wypieki? Ja ostatnio odkryłam Moje Ciasto :)
Składniki:Ciasto :
330 g mąki150 g cukru150 ml mleka200 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia3 jajka1 op. drożdży instant300-400 g malin
Kruszonka :1 szkl. mąki4 łyżki cukru1/4 szkl. otrąb pszennych lub zmielonych płatków migdałowych1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii100 g kostki do pieczenia Kasia
Sposób przygotowania:Na dno miski wsyp cukier. Następnie rozsyp na nim drożdże instant i polej roztrzepanymi jajkami. Zalej letnim mlekiem i roztopioną Kasią . Posyp mąką i przykryj. Odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce - zacznie "pracować". Po upływie tego czasu wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Przygotuj kruszonkę - z mąki, cukru, otrąb lub płatków, wanilii i Kasi zagnieć kruszonkę.Tortownicę 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta, ułóż grubą warstwę malin i wylej resztę ciasta. Ciasto posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 50-55 minut.
Więcej inspiracji na słodkie letnie wypieki znajdziecie na Moje Ciasto . Ja już wiem, że kolejna będzie tarta z malinami