Wykonanie
Weekend to czas, kiedy najchętniej piekę ciasta. Też tak macie? Lato i
owocowy sezon dodatkowo mnie motywują :)Dzisiaj skusiły mnie swym smakiem i zapachem cudownie czerwone
maliny. Dodatkowo siostra przypomniała mi o przepisie na
ciasto drożdżowe, które można wymieszać dosłownie łyżką! i można nie ubrudzić się nawet jednego palca :) Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i banalnie łatwe. Koniecznie spróbujcie :)

Skąd czerpiecie pomysły na wypieki? Ja ostatnio odkryłam Moje Ciasto :)

Składniki:Ciasto :

330 g
mąki150 g
cukru150 ml
mleka200 g roztopionej kostki do pieczenia
Kasia3
jajka1 op.
drożdży instant300-400 g
malin
Kruszonka :1 szkl.
mąki4 łyżki
cukru1/4 szkl.
otrąb pszennych lub zmielonych
płatków migdałowych1 łyżka
cukru waniliowego lub ekstraktu
waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii100 g kostki do pieczenia
Kasia
Sposób przygotowania:Na dno miski wsyp
cukier. Następnie rozsyp na nim
drożdże instant i polej roztrzepanymi
jajkami. Zalej letnim
mlekiem i roztopioną
Kasią . Posyp
mąką i przykryj. Odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce - zacznie "pracować". Po upływie tego czasu wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Przygotuj kruszonkę - z
mąki,
cukru,
otrąb lub
płatków,
wanilii i Kasi zagnieć kruszonkę.Tortownicę 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta, ułóż grubą warstwę
malin i wylej resztę ciasta. Ciasto posyp kruszonką.

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 50-55 minut.

Więcej inspiracji na słodkie letnie wypieki znajdziecie na Moje Ciasto . Ja już wiem, że kolejna będzie
tarta z
malinami