ßßß
Niech Was nie przerażają składniki sosu. Dostępne są w delikatesach i marketach w całej Polsce. Zestaw tych przypraw jest uniwersalny dla dań kuchni chińskiej i jeśli zagustujecie w tych smakach na pewno go wykorzystacie :)
Składniki:1 mały bakłażan1 łyżka drobno posiekanego (mielonego) czosnku1 łyżeczka cukru2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia2 łyżki dressingu ryżowego House of Asia1 łyżeczka sosu Sambal Oelek House of Asia1 łyżka bulionu warzywnego House of AsiaSposób przygotowania:Bakłażana pokrój w podłużne plastry, a je w paski. Niezbyt grube.
Następnie ugotuj je na parze - możesz wykorzystać bambusowy koszyk (jak na zdjęciach), parowar elektryczny lub zwykły metalowy durszlak. Gotuj do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
Przygotuj sos - połącz sos sojowy, olej sezamowy, dressing ryżowy, cukier oraz czosnek i bulion. Sosem polej bakłażana ułożonego na talerzu.