ßßß Cookit - przepis na Sałatka z bakłażana

Sałatka z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie warsztaty z Haiyan Li? Pisałam o nich TU . Czas na pierwszy przepis. Sałatka z bakłażana, która dopieściła kubki smakowe także bakłażanowego sceptyka. Tajemnicą sałatki jest sos wręcz kipiący od smaków tradycyjnej kuchni chińskiej. Spróbujcie.
Niech Was nie przerażają składniki sosu. Dostępne są w delikatesach i marketach w całej Polsce. Zestaw tych przypraw jest uniwersalny dla dań kuchni chińskiej i jeśli zagustujecie w tych smakach na pewno go wykorzystacie :)
Składniki:
1 mały bakłażan
1 łyżka drobno posiekanego (mielonego) czosnku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
2 łyżki dressingu ryżowego House of Asia
1 łyżeczka sosu Sambal Oelek House of Asia
1 łyżka bulionu warzywnego House of Asia
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w podłużne plastry, a je w paski. Niezbyt grube.
Następnie ugotuj je na parze - możesz wykorzystać bambusowy koszyk (jak na zdjęciach), parowar elektryczny lub zwykły metalowy durszlak. Gotuj do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
Przygotuj sos - połącz sos sojowy, olej sezamowy, dressing ryżowy, cukier oraz czosnek i bulion. Sosem polej bakłażana ułożonego na talerzu.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/07/saatka-z-bakazana.html