Wykonanie
Pamiętacie warsztaty z Haiyan Li?
Pisałam o nich TU . Czas na pierwszy przepis.
Sałatka z
bakłażana, która dopieściła
kubki smakowe także
bakłażanowego sceptyka. Tajemnicą sałatki jest sos wręcz kipiący od smaków tradycyjnej kuchni chińskiej. Spróbujcie.

Niech Was nie przerażają składniki sosu. Dostępne są w delikatesach i marketach w całej Polsce. Zestaw tych przypraw jest uniwersalny dla dań kuchni chińskiej i jeśli zagustujecie w tych smakach na pewno go wykorzystacie :)

Składniki:1 mały
bakłażan1 łyżka drobno posiekanego (mielonego)
czosnku1 łyżeczka
cukru2 łyżki
sosu sojowego jasnego House of
Asia1 łyżeczka
oleju z prażonego
sezamu House of
Asia2 łyżki dressingu
ryżowego House of
Asia1 łyżeczka sosu
Sambal Oelek House of
Asia1 łyżka
bulionu warzywnego House of
AsiaSposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w podłużne plastry, a je w paski. Niezbyt grube.

Następnie ugotuj je na parze - możesz wykorzystać
bambusowy koszyk (jak na zdjęciach), parowar elektryczny lub zwykły metalowy durszlak. Gotuj do momentu, aż
bakłażan będzie miękki.

Przygotuj sos - połącz
sos sojowy,
olej sezamowy, dressing
ryżowy,
cukier oraz
czosnek i
bulion. Sosem polej
bakłażana ułożonego na talerzu.
