Od pewnego czasu jestem zafascynowana daniami kuchni wegetariańskiej... Niestety wśród moich bliskich brakuje zwolenników takiej diety, więc nadal na stole króluje mięso :) Przy każdej jednak okazji staram się przygotować coś, co odbiega od tradycyjnej mięsnej diety. Wybór tym razem padł na pasztet... z jajek i pieczarek. Spróbujcie :) InspiracjaSkładniki:10 jajek ugotowanych na twardopęczek szczypiorku40 dag pieczarek1 cebula1/2 puszki groszku konserwowego5 łyżek startego żółtego sera2 surowe jajka4 łyżki kwaśnej śmietany 18%4 łyżki majonezusólpieprzsok z cytrynySposób przygotowania:Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Usmaż je na niewielkiej ilości oleju, dodając kilka kropel soku z cytryny. Wyłóż podsmażone do miseczki i pozostaw do ostygnięcia.Cebulkę pokrój w drobną kostkę i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Wyłóż do miseczki i odstaw do ostygnięcia.Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek pokrój w drobną kostkę.Wymieszaj ze sobą pieczarki, cebulkę, jajka, szczypiorek, osączony groszek i starty ser. Dodaj jajka, śmietanę i majonez. Dopraw do smaku.Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piecz w 200 st. przez około godzinę.Wyśmienicie smakuje z sosem tatarskim .