ßßß Cookit - przepis na Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

nazwa

Wykonanie

Od pewnego czasu jestem zafascynowana daniami kuchni wegetariańskiej... Niestety wśród moich bliskich brakuje zwolenników takiej diety, więc nadal na stole króluje mięso :) Przy każdej jednak okazji staram się przygotować coś, co odbiega od tradycyjnej mięsnej diety. Wybór tym razem padł na pasztet... z jajek i pieczarek. Spróbujcie :) Inspiracja
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku
40 dag pieczarek
1 cebula
1/2 puszki groszku konserwowego
5 łyżek startego żółtego sera
2 surowe jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Usmaż je na niewielkiej ilości oleju, dodając kilka kropel soku z cytryny. Wyłóż podsmażone do miseczki i pozostaw do ostygnięcia.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Wyłóż do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj ze sobą pieczarki, cebulkę, jajka, szczypiorek, osączony groszek i starty ser. Dodaj jajka, śmietanę i majonez. Dopraw do smaku.
Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piecz w 200 st. przez około godzinę.
Wyśmienicie smakuje z sosem tatarskim .
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/05/pasztet-jajeczny.html