ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe na noc ze śliwkami

Ciasto drożdżowe na noc ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Są smaki, które prześladują. Za mną chodzi zawsze i co dzień ciasto drożdżowe. A już ze śliwkami... to po prostu mój cień :) Tak pachniało moje dzieciństwo. Ciasto drożdżowe pojawiało się często w naszym domu, a nawet wiążą się z nim różne historie.
Raz ciasto drożdżowe "goniłyśmy" po piekarniku - tak pięknie kipiało :)
Innym razem mama, chcąc załagodzić napiętą między nami atmosferę, upiekła drożdżowca z rabarbarem. Mógł być pyszny. Był zakalec :)
Z sentymentem wspominam też ciasta drożdżowe bez owoców, które - już takie kilkudniowe - wspaniale smakowały z mocno wysuszoną kiełbasą i stawały się np. kolacją.
Teraz to ja staram się wypełniać dom zapachem ciasta. Drożdżowe świetnie się do tego nadaje. Wszyscy je kochają i z apetytem pałaszują.
P.S. Aranżację do zdjęcia wykonała moja córcia - przyniosła serwetkę i podsunęła wałek :) Dlatego też, mimo że w przepisie niepotrzebny, musiał się tu pojawić :) Mam nadzieję, że ona również będzie z sentymentem wracać do zapachu placka drożdżowego :)
Składniki:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
szczypta soli
5 dag drożdży
4 łyżki cukru waniliowego
1/2 kg mąki pszennej
kruszonka:
1/2 szkl. mąki
3/4 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Wymieszaj z jajkami, mlekiem, olejem i solą. Przykryj i pozostaw na minimum 8 godzin. Po upływie tego czasu wmieszaj łyżką mąkę pszenną. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia formę. na ciasto wyłóż odpestkowane i umyte śliwki.
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto. Piecz 50-60 minut w 180 st.
Michel Moran przywołuje fantastyczne smaki wywołujące wspomnienia w książce, którą można obejrzeć i zamówić: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/09/ciasto-drozdzowe-na-noc-ze-sliwkami.html