ßßß
Warsztaty odbyły się w pięknym dworku na Wilanowi – Villa Intrata gdzie znajduje się Muzeum Pałacu Króla Jana III – tutaj możecie znaleźć wiecej informacji.Dlaczego rekonstrukcja kulinarna jest tak trudną dziedziną?Szef Maciej starał się nam trochę przybliżyć sztukę, którą zajmuje się na co dzień. Rekonstuowanie historycznych przepisów jest trudne, głównie ze względu na brak źródeł. Mamy informacje w księgach i na obrazach o daniach jakie spożywali nasi przodkowie, jednak nikt wtedy nie trudził się o zanotowanie dokładnego przepisu. Dobrym przykładem był opis jednego z dań, gdzie ilość szafranu jaką należy dodać została określona jako „wystarczająca” . Wyobrażacie to sobie? Zobaczyć w przepisie informacje „dodaj wystarczającą ilość szafranu” ? :)Nie wiem, czy to my zmieniliśmy się z czasem i teraz chcemy mieć wszystko pod linijkę, czy to raczej kwestia tego, że wtedy wszyscy wiedzieli jak dane dania powinny wyglądać i smakować. Podejrzewam, że obie te rzeczy po trochu.
Z racji tego, że nie jem ryb Szef przygotował dla mnie specjalne wersje przepisów. Miałam okazję spróbować m.in. pigwę gotowaną w mleku. Ogólnie, wszystkie użyte składniki i ich połączenie zaskakiwały. Zupa z prażonych migdałów? Pieczony burak z musztardowcem ? Brukselka w miodzie z amarantusem? Niesamowite doświadczenie kulinarne :)A wiecie co mnie zdziwiło najbardziej?Już w XVII wieku ludzie uwielbiali limonki, cytryny i melony ! Używali ich w swojej kuchni na co dzień i przez to, to co mogliśmy zobaczyć na ich talerzach bardziej smakiem przypominało kuchnie azjatycką niż tradycyjnie Polską.W trakcie tego spotkania miałam możliwość poznać niesamowite osoby z kulinarnej blogosfery i spróbować dań, które naprawdę na długo zostaną w mojej pamięci. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i możliwość spędzenia tak miło czasu.
NOWOŚĆ WarsztatyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisSzybki obiad wegetariański - Orzechowe spring rollsyNastępny wpisMasła orzechowe ACTIVE PrimavikaInka bezglutenowa + warsztaty u Tomka JakubiakaInka to smak dzieciństwa, każdy z nas ją zna bardz [...] Czytaj dalej +Nie zawsze wszystko idzie po naszej myśliNo i jestem z powrotem w Polsce. Po niecałych 4 [...] Czytaj dalej +Jamie’s Italian – recenzja restauracjiW trakcie pobytu w UK, w zeszłym miesiącu mieliśmy [...] Czytaj dalej +Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzień cz. 4To już czwarty zdrowy jadłospis bezglutenowy, któr [...] Czytaj dalej +