Wykonanie
Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzony na samych białkach, stanowi tak naprawdę bombę
białkową, a nie kaloryczną. Do tego niezwykle prosty w wykonaniu. Po prostu musicie go zrobić!Skład (forma o średnicy 24cm):750 g
twarogu półtłustego na sernik (w wiaderku),1 szklanka
jogurtu greckiego,5
białek,1/2 szklanki fruktozy (bądź innego zamiennika
cukru, może być też
cukier),20 g
mąki bądź
skrobi ziemniaczanej,20 g
mąki pszennej (w przypadku robienia sernika bez glutenu, dodać zamiast
mąki pszennej skrobie ziemniaczaną – czyli łącznie 40g
skrobi)nasionka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z nasion
wanilii.Przy serniku niezwykle ważne jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka masa, nie należy miksować za długo. Jeśli zbytnio napowietrzymy masę to sernik urośnie, a później opadnie.Wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 st C przed ok. 50-60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni oraz sprężysty w dotyku. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin (całą noc), jest to kluczowe! Po tym czasie sernik będzie się bez problemu kroił i uzyska naprawdę pyszną konsystencje.Można go jeść bez dodatków. Ja jednak zaszalałam i podałam go z
konfiturą truskawkową oraz karmelem ze
słonecznikiem.Karmel ze
słonecznikiem1/2 szklanki łuskanego
słonecznika, niesolonego,1 łyżka
masła,1 łyżka
miodu,Na suchej patelni podprażyć
słonecznik do lekkiego zarumienienia, dodać
masło oraz
miód i zredukować do powstania gęstego sosu. Jeszcze gorący przelać na pergamin, lekko wystudzić i podawać do sernika. Stanowi świetną przekąskę i można z niego wykonać
ciasteczka bądź batoniki.Zdjęcie takiego udekorowania pojawiło się na moim instagramie :


Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-06-26Średnia ocena5na podstawie 6 ocenBoże Narodzenie Ciasta Desery Dietetyczne Przepisy WielkanocTagisernik Święta bez glutenuAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpis
Czekoladowe babeczki z kremem NutellaNastępny wpisProsty placek z
rabarbaremSernik marmurkowyChodził za mną ten sernik, bardzo długo – ch [...] Czytaj dalej +Najlepszy sernik
czekoladowyTen sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +Ciasto
czekoladowe bez
mąkiCiasto bezglutenowe, zamiast
mąki używamy
migdałów [...] Czytaj dalej +Bezglutenowy tort
czekoladowyTen tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko [...] Czytaj dalej +