ßßß Cookit - przepis na Dietetyczny sernik

Dietetyczny sernik

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Sporządzony na samych białkach, stanowi tak naprawdę bombę białkową, a nie kaloryczną. Do tego niezwykle prosty w wykonaniu. Po prostu musicie go zrobić!
Skład (forma o średnicy 24cm):
750 g twarogu półtłustego na sernik (w wiaderku),
1 szklanka jogurtu greckiego,
5 białek,
1/2 szklanki fruktozy (bądź innego zamiennika cukru, może być też cukier),
20 g mąki bądź skrobi ziemniaczanej,
20 g mąki pszennej (w przypadku robienia sernika bez glutenu, dodać zamiast mąki pszennej skrobie ziemniaczaną – czyli łącznie 40g skrobi)
nasionka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z nasion wanilii.
Przy serniku niezwykle ważne jest to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka masa, nie należy miksować za długo. Jeśli zbytnio napowietrzymy masę to sernik urośnie, a później opadnie.
Wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 st C przed ok. 50-60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni oraz sprężysty w dotyku. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin (całą noc), jest to kluczowe! Po tym czasie sernik będzie się bez problemu kroił i uzyska naprawdę pyszną konsystencje.
Można go jeść bez dodatków. Ja jednak zaszalałam i podałam go z konfiturą truskawkową oraz karmelem ze słonecznikiem.
Karmel ze słonecznikiem
1/2 szklanki łuskanego słonecznika, niesolonego,
1 łyżka masła,
1 łyżka miodu,
Na suchej patelni podprażyć słonecznik do lekkiego zarumienienia, dodać masło oraz miód i zredukować do powstania gęstego sosu. Jeszcze gorący przelać na pergamin, lekko wystudzić i podawać do sernika. Stanowi świetną przekąskę i można z niego wykonać ciasteczka bądź batoniki.
Zdjęcie takiego udekorowania pojawiło się na moim instagramie :
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-06-26
Średnia ocena
5
na podstawie 6 ocen
Boże Narodzenie Ciasta Desery Dietetyczne Przepisy Wielkanoc
Tagi
sernik Święta bez glutenu
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Czekoladowe babeczki z kremem Nutella
Następny wpis
Prosty placek z rabarbarem
Sernik marmurkowy
Chodził za mną ten sernik, bardzo długo – ch [...] Czytaj dalej +
Najlepszy sernik czekoladowy
Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +
Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto bezglutenowe, zamiast mąki używamy migdałów [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowy tort czekoladowy
Ten tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/06/dietetyczny-sernik