Wykonanie

Wytworna, delikatna, prawdziwa dama… Jej wysokość Pavlova ! Zanim się poznałyśmy nie wiedziałam jaką przyjemność może sprawić jedzenie
bezy ;)Moim zdaniem jest to deser idealny. Pasują do niej wszystkie
owoce sezonowe, a dodatek
bitej śmietany sprawia, że staje się czymś co niektórzy nazywają „niebo”…Przepis
Beza (ok. 23cm):6
białek,300g miałkiego
curku,1 łyżka
mąki kukurydzianej (można zastąpić
skrobią ziemniaczaną),1 łyżka
octu winnego.
Białka ubijać mikserem pod koniec ubijania dodając po łyżce
cukier. Gdy masa będzie już bez problemu odchodzić od miski, dodać
mąkę,
ocet i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Wyłożyć masę na blaszkę wyłożona pergaminem i kształtując koło o średnicy mniej więcej 23cm.(Zawsze po środku robię mały dołek, później tam ląduje
bita śmietana).Blachę z
bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C. Piec przez 1,5 godziny, zerkając co jakiś czas czy nie zaczyna się bardzo rumienić (wtedy można trochę zmniejszyć temperaturę bądź tryb grzania).
Beze studzić przy otwartym piekarniku, najlepiej przez noc.

Ozdabianie:250ml
śmietany kremówki (najlepiej schłodzonej),1 łyżeczka
cukru pudru,
owoce (u mnie
kiwi, dobrze sprawdzają się
maliny,
borówki czy
marakuja),
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać łyżkę
cukru.Wyłożyć na ostudzoną
bezę, gdyby
beza się troszkę pokruszyła, zawsze można ją zlepić za pomocą
bitej śmietany ;)Na kremówkę wyłożyć
owoce i podawać zbierając zachwyty gości!


Follow my blog with BloglovinBezglutenowe
Bezy Desery PrzepisyTagi
BezyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisMuffiny Cookie MonsterNastępny wpisJagodziankiMuffiny brownie z
beząOstatnio zostałam wielką fanką
bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +Torcik
bezowy z
sosem malinowymPyszny, lekki i elegancki deser. W wykonaniu bardz [...] Czytaj dalej +Szarlotka z
beząZ racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +
Tarta brokułowaFajny pomysł na obiad, a u nas gościł na
stole [...] Czytaj dalej +