ßßß
Składniki:6 jaj1,5 szkl. cukru1/3 szkl. mąki ziemniaczanej1/5 szkl. mąki pszennej1 łyżka kakaopłaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej1 kg sera białego zmielonego1/4 kostki masła2 łyżki cukru waniliowego1 budyń śmietankowy (proszek)100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:Trzy białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 1/2 szkl. cukru, 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Powstałą masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz do suchego patyczka w temp. 180 st. - ok. 30-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia.Ser przełóż do garnka, dodaj masło, 1 szkl. cukru, 3 jaja, cukier waniliowy. Dokładnie zmiksuj. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, aż masa będzie rzadka - trwa to ok. 10 minut. Powoli dodawaj budyń ciągle mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, zestaw z ognia.Na przecięty spód biszkoptowy znajdujący się w tortownicy wylej ciepłą masę serową. Przykryj drugą częścią spodu. Ostudź.Śmietanę kremówkę podgrzej w małym garnuszku. Zdejmij z palnika i dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty i wymieszaj - czekolada powinna się rozpuśić i otrzymasz gładką polewę. Polej nią ostudzony sernik i wstaw do lodówki.