ßßß Cookit - przepis na Krem marchewkowy

Krem marchewkowy

nazwa

Wykonanie

Od czasu, gdy stałam się szczęśliwą posiadaczką wyciskarki Sana, głowię się przy każdym wyciskaniu soku z marchewki, co zrobić z odpadu... Z marchewki zostaje suchy wiórek, ale jest mi go żal wyrzucić...
Pomyślałam, że krem z marchewki może być ciekawy... i się nie pomyliłam :) Dobór przypraw wniósł odrobinę orientu i pikanterii, wiórki stały się cudownym kremem, a ja jestem szczęśliwa z kuchennego recyklingu :)
Dzisiejszy przepis jest bez proporcji - za każdym razem mam inną porcję odpadu i zupka powstaje trochę "na oko", a trochę "na smak" :)
Składniki:
wiórki z marchewki z wyciskarki (lub po prostu starta na tarce marchewka)
por
czosnek
olej rzepakowy
bulion warzywny lub warzywno-mięsny
cynamon
kurkuma
imbir
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojony por i czosnek. Dodaj cynamon, imbir i kurkumę - do smaku. Przesmaż razem, by uwolnić smak przypraw korzennych. Dodaj wiórki marchewki i zalej bulionem. Gotuj ok. 20-30 minut na małym ogniu. Całość zmiksuj za pomocą blendera i dopraw do smaku.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/02/krem-marchewkowy.html