Wykonanie
Od czasu, gdy stałam się szczęśliwą posiadaczką wyciskarki Sana, głowię się przy każdym wyciskaniu soku z
marchewki, co zrobić z odpadu... Z
marchewki zostaje suchy wiórek, ale jest mi go żal wyrzucić...Pomyślałam, że krem z
marchewki może być ciekawy... i się nie pomyliłam :) Dobór przypraw wniósł odrobinę orientu i pikanterii, wiórki stały się cudownym kremem, a ja jestem szczęśliwa z kuchennego recyklingu :)Dzisiejszy przepis jest bez proporcji - za każdym razem mam inną porcję odpadu i zupka powstaje trochę "na oko", a trochę "na smak" :)

Składniki:wiórki z
marchewki z wyciskarki (lub po prostu starta na tarce
marchewka)
porczosnekolej rzepakowybulion warzywny lub warzywno-
mięsnycynamonkurkumaimbirsólpieprz
Sposób przygotowania:W garnku rozgrzej
olej i podsmaż na nim pokrojony
por i
czosnek. Dodaj
cynamon,
imbir i
kurkumę - do smaku. Przesmaż razem, by uwolnić smak przypraw korzennych. Dodaj wiórki
marchewki i zalej
bulionem. Gotuj ok. 20-30 minut na małym ogniu. Całość zmiksuj za pomocą blendera i dopraw do smaku.