ßßß Cookit - przepis na Owsianka i jaglanka w jednym

Owsianka i jaglanka w jednym

nazwa

Wykonanie

- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 1-2 łyżki syropu daktylowego
- 100 g płatków owsianych
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i wodę, dodać syrop daktylowy i wsypać płatki. Gotować kilka minut, aż zmiękną. Odstawić. Na patelnię wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodać cukier i dusić, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Doprawić do smaku cynamonem. Do garnka z ugotowanymi płatkami dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszać. Można jeszcze dosłodzić jak ktoś lubi syropem daktylowym. Dodać jabłka - część zostawić do dekoracji. Przełożyć do miseczek lub kubeczków i na wierzch wrzucić pozostałe jabłka.
Jak ugotować kaszę jaglaną - kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, następnie przepłukać ją gorącą i przegotowaną wodą. Przełożyć do garnka i zalać gorącą i przegotowaną wodą. Wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu najczęściej 15 minut (zawsze pisze na opakowaniu) i następnie zostawić ją jeszcze, aby doszła na chwilę - 5 minut wystarczy, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy kaszy odpocząć. Możemy dodać do kaszy łyżeczkę oleju kokosowego i odrobinę soli. Proporcję są zazwyczaj na opakowaniu - na pół szklanki kaszy potrzeba ponad 1 szklankę wody - tak 1 i 1/8 szklanki.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/owsianka-i-jaglanka-w-jednym.html