Wykonanie
- szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej- 250 ml
mleka- 250 ml
wody- 1-2 łyżki
syropu daktylowego- 100 g
płatków owsianych- 3
jabłka- 2 łyżki
cukru trzcinowego- pół łyżeczki
cynamonuWykonanie:Do garnka wlać
mleko i
wodę, dodać
syrop daktylowy i wsypać
płatki. Gotować kilka minut, aż zmiękną. Odstawić. Na patelnię wrzucić obrane i pokrojone w kostkę
jabłka, dodać
cukier i dusić, aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Doprawić do smaku
cynamonem. Do garnka z ugotowanymi
płatkami dodać ugotowaną
kaszę jaglaną i wymieszać. Można jeszcze dosłodzić jak ktoś lubi
syropem daktylowym. Dodać
jabłka - część zostawić do dekoracji. Przełożyć do miseczek lub kubeczków i na wierzch wrzucić pozostałe
jabłka.Jak ugotować
kaszę jaglaną -
kaszę przepłukać na sitku zimną
wodą, następnie przepłukać ją gorącą i przegotowaną
wodą. Przełożyć do garnka i zalać gorącą i przegotowaną
wodą. Wymieszać i przykryć. Gotować na małym ogniu najczęściej 15 minut (zawsze pisze na opakowaniu) i następnie zostawić ją jeszcze, aby doszła na chwilę - 5 minut wystarczy, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy
kaszy odpocząć. Możemy dodać do
kaszy łyżeczkę
oleju kokosowego i odrobinę
soli. Proporcję są zazwyczaj na opakowaniu - na pół szklanki
kaszy potrzeba ponad 1 szklankę
wody - tak 1 i 1/8 szklanki.