Wykonanie

Troszkę słońca w Dani wyjrzało zza chmur i zimowe dania poszły w kątBardzo lekki, aromatyczny, przeeepysznySkładniki:(1 porcja)~120 g
makaronu~3-4
szparagi zielone~5-6
pomidorków koktajlowych~2 duże
pomidory suszone~pół
papryczki chili~łyżka
oleju z
pomidorów suszonych~kilka listków naci
pietruszki~sory ząbek
czosnku~sól,
pieprz
Wykonanie:Od
szparagów delikatnie odrywamy zdrętwiałe końcówki,gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 5-7 minut.(Ja dzielę zawsze na dwie tury- kroje
szparagi na pół, białe części wrzucam wcześniej,a część z główkami po 3 minutach, ponieważ się szybciej rozgotowują.)
Makaron w tym czasie rówież gotuje, dowolny, ja wybrałam spaghetti.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany
czosnek i papryczkę,Po dwóch minutach dodajemy pokrojone drobno
pomidory suszone i na pół przekrojone
pomidorykoktajlowe. Na koniec dorzucamy ugotowane
szparagi (które przed dodaniem kroimy na mniejsze części- ok 3-4cm). smażymy przez ok 2 minutki razem.Jeżeli ktoś chce można dodać dowolnego
sera, np.
brie ;-)