Wykonanie
Robiłam kiedyś
dżem z czerwonych
porzeczek i owszem jest on bardzo dobry, ale z uwagi na obecność pestek nie do wszystkiego się nadaje i nie wszystkim smakuje. A
porzeczki w słoikach w postaci
galaretki są naprawdę wspaniałe i uniwersalne, taka
galaretka może bowiem stanowić smarowidło do kanapek, dodatek do
mięs i
sosów lub jak przypomniała mi moja mama – bazę do
napojów. Gdy mama była w wieku szkolnym babcia zawsze na wycieczki szkolne przygotowywała dla niej i dla cioci
wodę wymieszaną właśnie z taką
galaretką. Ja też sobie przypominam, choć przez mgłę, że gdy byłam mała babcia raczyła mnie takim
napojem. Zatem do dzieła! Szczególnie, że przepis jest bardzo prosty. Skorzystałam z przepisu z bloga Kuchnia domowa Ani . Dałam jednak nieco mniej
cukru.

Składniki na około 7 słoików 315 ml:2 kg
porzeczek czerwonych1,25 kg
cukru1.
Porzeczki umyć, obrać z szypułek.2.
Porzeczki przełożyć do garnka o szerokim dnie i rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków.3.
Porzeczki gotować na małym ogniu – 10 minut od momentu, gdy masa zacznie lekko bulgotać.4. Przetrzeć
porzeczki przez sitko przy pomocy pałki lub dużej łyżki.5. Zagotować przetarty miąższ i dosypywać stopniowo
cukier. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając około 15 minut.6. Nakładać gorącą
galaretkę do wyparzonych słoików. Od razu zakręcać i pasteryzować przez 8-10 minut.

Przepis dodaję do akcji
Porzeczkowo mi oraz
Przetwory.