Wykonanie
Przetwory z cz a rnych
porzeczek na zim ę -
porzeczkowe konfitury,
dżem,
galaretka są pyszne, pachnące, aromatyczne. Polecam sprawdzony przepis na
konfiturę z
czarnej porzeczki ....Na osiem słoiczk ów potrzeba dwóch kilogramów
porzeczek oraz kilogram
cukru.
Konfitura z cz a rnych
porzeczek to idealny dodatek do tostów,
pieczywa, ciast i deserów . M a dużo witamin, a zwłaszcza witaminę C. Zimą będzie przypominała o
słonecznych wakacjach ....Przepis dnia:
Konfitura z
czarnej porzeczkiSkładniki:(na 8 słoiczk ów o poj. 250 ml)2kg czarnych
porzeczek + 1k g
cukruPrzygotowanie: Op łucz
porzeczki pod bieżącą
wodą, oczyść z szypułek i listk ów. Wrzu ć do dużego garnka połowę
porzeczek, rozbij tłuczkiem na miazgę, zagotuj. Wsyp resztę
porzeczek i
cukier. Gotuj na małym ogniu stale mieszając przez ok. 45 min. Gorącą
konfiturę wlewaj do wyparzonych słoiczk ów. Brzegi s łoiczk ów wytrzyj do sucha, mocno zakr ęć. Odstaw w chłodne miejsce.