Wykonanie
Kiedyś udało mi się upiec bardzo fajne ciasto na białkach, więc postanowiłam iść za ciosem i powstało połączenie ciasta z
białek z
ciastem z
żółtek, to tak by nic się nam nie marnowało :) A że fajnie wygląda ciekawie i kolorowo nazwałem je Stokrotka. Pyszne, puszyste i efektowne ciacho. Polecam

Ciasto białe:6
białek3/4 szklanki
cukru4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżkę
octu1 szklankę wiórek
kokosowychCiasto żółte6
żółtek3/4 szklanki
cukru4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
octuMasa :200 g
masła1/2 szklanki
cukru1 szklanka
śmietany 18 %1
galaretka1 szklanka wrzącej
wodyWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę , dodaję partiami
cukier i ucieram, aż masa będzie lśniąca. Obie
mąki i
proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy
białkowej. Mieszam
łopatką do połączenia się składników. Na końcu dodaję
ocet , wymieszam i przekładam ciasto do blaszki o wym. 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtka ucieram z
cukrem na puch, Obie
mąki mieszam z
proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy
żółtkowej. Na końcu wlewam
ocet.. Mieszam
łopatka, aż
ocet się wchłonie. Nabieram po łyżce masę i z impetem wrzucam na ciasto białe, tak by ciasto żółte wbiło się w ciasto białe.

Nagrzewam piekarnik do 175°C i wstawiam ciasto na ok 20 min. Następnie zmniejszam temp. do 150°C i piekę jeszcze przez 15-20 min.Zimne ciasto kroję na dwie części.
Masło ucieram z
cukrem na puch, dodaję po łyżce
śmietanę,
galaretkę rozpuszczam we wrzątku i lekko tężejącą dodaję do masy
maślanejWykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki , aż masa całkowicie stężeje