Wykonanie
Bardzo aromatyczny
chleb.
Czarnuszka jest intensywna i w smaku i zapachu, ja ją lubię, więc dodałam sporo. Można spokojnie dodać więcej liści
czosnku niedźwiedziego.
Chleb długo zachowuje świeżość, nie kruszy się. Można go upiec w foremce, ale moim zdaniem smaczniejszy jest gdy wyrasta w koszyku. Zagniatałam ciasto techniką wg Emmanuela Hadjiandreou, którą poznałam przy okazji pieczenia
chleba z
burakiem (zerknijcie na film – klik !). Nie udało mi się zrobić zdjęcia
chleba w całości - lekko jeszcze ciepły, był przepyszny!

składniki340 g zakwasu żytniego190 g
mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas)120 g
mąki pszennej typ 550120 g
mąki pszennej chlebowejokoło 250 g
kefiruokoło 15 g
soli (dość płaska łyżka stołowa)9 - 10 liści
czosnku niedżwiedziego
czarnuszkaprzygotowanieW misce wymieszać
mąki i
sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas i
kefir. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać posiekany
czosnek niedźwiedzi i
czarnuszkę, wymieszać. Odstawić na 10 minut.Następnie stosować technikę zagniatania c iasta
chlebowego wg Emmanuela Hadjiandreou : zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4
razy . Przykryć miskę z
ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać
mąką. Z ciasta uformować bochenek. Przełożyć do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin. Kiedy
chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 230 st. C, a na spód piekarnika wstawić naczynie z
wodą lub s pryskać
wodą ścianki piekarnika . Wyrośnięty
chleb naciąć skalpelem lub żyletką i wyłożyć na ciepłą blachę, wstawić do piekarnika. Piec w 230 st.C 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 st C , piec kolejne 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego!



