Wykonanie

Odkąd po raz pierwszym spróbowałam
czarnuszkę (jako składnik
sera korycińskiego) zapragnęłam wkomponować ją w domowy
chleb. Udało mi się zrealizować ten
plan bardzo szybko, bo Nigella sativa znalazła się w paczce z produktami do przetestowania, którą otrzymałam od sklepu BadaPak .Chlebek ma zwarty miąższ i raczej miękką skórkę. Bardzo dobrze się kroi i przechowuje. Znakomicie nadaje się do wytrawnych kanapek (zwłaszcza z
serem kozim chevrette lub
serem korycińskim). Wszystko dzięki dodatkowi
czarnuszki, która ma bardzo charakterystyczny, intensywny smak, dodający wyrazistości każdej kanapce.

Składniki na jeden okrągły bochenekNa zaczyn zakwasowy:60 g zakwasu żytniego (przepis tutaj)75 g
mąki pełnoziarnistej wielozbożowej (pszenno-żytnio-orkiszowej)100 g
wodyNa ciasto właściwe:275 g
wody350 g
mąki pełnoziarnistej wielozbożowej (pszenno-żytnio-orkiszowej)150 g
mąki pszennej chlebowej* (typ 650)2-3 łyżeczki
czarnuszki1 łyżeczka
soli* Zamiast łączenia dwóch mąk, można użyć 500 g
mąki wielozbożowej.Przygotowaniepraca podzielona na 2 dni: pierwszy dzień = zrobienie zaczynu, drugi dzień = przygotowanie i wypiek
chlebaczas przygotowania bochenka: ok. 3-5 hczas pieczenia: ok. 40 minDzień przed pieczeniem:Składniki zaczynu wymieszać w misce. Odstawić na 12-16 godzin . Wykorzystałam zaczyn po ok. 13 godzinach.W dniu pieczenia:Do miski z zaczynem dodać
mąkę i pozostałe składniki ciasta. Zagniatać kilka minut do momentu uzyskania gładkiego ciasta.Ciasto przełożyć do miski. Przykryć szczelnie przezroczystą folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2-3 godzinach ciasto powinno być dwa
razy większe niż było. Wszystko zależy od temperatury otoczenia i samopoczucia zakwasu. :)Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek. Tym razem zdecydowałam się na zrobienie podłużnego bochenka . Umieścić go (złączeniem do góry) w koszyku do wyrastania
chleba, obsypanym
mąką (lub w durszlaku wyłożonym czystą ściereczką oprószoną
mąką). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny . Ciasto powinno wypełnić cały koszyczek.W tym czasie piekarnik z kamieniem do pieczenia (lub blachą) rozgrzać do temp. 230 st. C (grzanie góra-dół). Kamień wymaga ok. godziny, aby się nagrzał, blacha potrzebuje mniej czasu.Wyrośnięty bochenek przełożyć na oprószoną
mąką łopatę do przenoszenia ciasta (lub deskę), zrobić w nim nacięcie wzdłuż, a następnie szybko zsunąć na rozgrzany kamień.Piec w 230 st. C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 200 st. C i dopiekać ok. 30 min, aż bochenek będzie złocisto-rumiany.
Chleb jest upieczony, gdy - postukany od
spodu - wydaje głuchy odgłos.Zostawić bochenek do ostygnięcia tak, aby miał przewiew (na kratce, ruszcie). Kroić, gdy ostygnie.Smacznego!
