Wykonanie
Pyszne, chrupiące
ciasteczka owsiane, bez dodatku
białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko.Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną
czekoladę z
jajka niespodzianki (tu już niestety
cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom, a to najistotniejsze.Inspiracją był przepis znaleziony tutaj .Z podanych ilości wyszły mi 24
ciastka .Składniki:- 2,5 szklanki
płatków owsianych górskich- 1 szklanka
mąki pszennej (dałam 180g
mąki orkiszowej typ750)- 200g miękkiego
masła- 1 duże
jajko- 3/4 szklanki
brązowego cukru (dałam pół na pół
ksylitol i nierafinowany
cukier trzcinowy)- szczypta
soli- łyżka
ksylitolu z
wanilią lub
cukier waniliowy- 1/2 łyżeczki
sody- 1/2 szklanki posiekanych
bakalii (ja dałam 1/4 szklanki posiekanych
nerkowców, do połowy masy dodałam także połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę z
jajka niespodzianki)W misie miksera ucieramy miękkie
masło z dodatkiem
cukru trzcinowego,
ksylitolu i
ksylitolu z
wanilią (lub
cukrem waniliowym) na puch. Następnie dodajemy
jajko, masę ucieramy. Dodajemy partiami
płatki wymieszane z
mąką,
solą i
sodą, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy
bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi rozpłaszczamy każdą kulkę, u mnie dość mocno, chciałam by były cienkie i chrupiące. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.17 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu.Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, dopiero wówczas zdejmujemy z niej ciacha (są bardzo miękkie).
Do piekarnika wstawiamy następną blaszkę i pieczemy tak samo jak wcześniej.Ja do drugiej połowy masy dodałam pokruszoną
czekoladę, wymieszałam i dopiero wtedy formowałam kulki.
Po całkowitym wystudzeniu przechowuję
ciastka w metalowej puszce.
Smacznego :-)