ßßß
Crumble z truskawkami i rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej mąki oraz płatków owsianych i cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar.Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami, bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone...SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 4 porcje):350 g truskawek (mrożone wcześniej odmrozić)250 g rabarbaru3 łyżeczki brązowego cukru4 łyżeczki wodySKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:100 g mąki pszennej pełnoziarnistej80 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę80 g brązowego cukru4 łyżki płatków owsianych (około 40 g)1/3 łyżeczki mielonego cynamonuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.NADZIENIE:Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej cukier z wodą, aby powstał syrop. Wrzuć rabarbar, zamieszaj i podgrzewaj całość, aż rabarbar lekko zbrązowieje od powstałego karmelu, około 5 minut . Przerzuć go do miski i dodaj pokrojone w kawałki truskawki.Napełnij nadzieniem 4 kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania.KRUSZONKA:Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie palcami, aż powstanie odpowiedniej grubości kruszonka. Posyp nią nadzienie, wsadź kokilki do piekarnika i piecz crumble około 35 minut do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Gotowe! Smacznego!