ßßß
Składniki- 300 g. rabarbaru- 150 g. truskawek- łyżka esencji waniliowej- 60 g. brązowego cukru na kruszonkę:- 180 g. mąki pszennej- 110 g. zimnego masła (prosto z lodówki)- pół łyżeczki cynamonu- 20 g. otrębów pszennych- 30 g. brązowego cukruPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy schłodzone, pokrojone na kawałki masło i dokładnie siekamy je z mąką, najlepiej za pomocą szerokiego noża. Dodajemy cynamon, otręby, cukier i szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki.Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na ok. centymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar przekładamy na patelnię i posypujemy 50 g. cukru. Dodajemy też esencję waniliową. Wszystko podsmażamy około 5 minut często mieszając. Rabarbar odsączamy i nakładamy do kokilek, tak, aby zajmował połowę każdej z nich. Jeśli wolimy słodsze desery, rabarbar możemy posypać pozostałym (10 g.) cukrem. Każdą porcję dopełniamy truskawkami pokrojonymi w plasterki.Z lodówki wyjmujemy ciasto i tarkujemy je za pomocą tarki o największych oczkach. Starkowanym w ten sposób ciastem posypujemy owoce, starając się, aby zostały dokładnie pokryte kruszonką.Tak przygotowane crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut.Smacznego!