Wykonanie
Moje crumble wybuchło. Zostałam ostrzeżona, że sok z
rabarbaru może "lekko wyjść na powierzchnię", ale temu, co zobaczyłam po otwarciu piekarnika, daleko było do delikatnej lekkości. Przez co mój crumble wygląda jak deser ze sklepu z używanymi
słodyczami, wyjedzony do połowy ;-) Ale smak wynagradza niedostatki wyglądu, dzięki
czemu wyszedł smaczny deser na lato.Acha, nakładając
owoce i kruszonkę do kokilek nie bójcie się nałożyć ich "z górką". Ja nałożyłam mniej i w trakcie pieczenia, mimo, że w przyrodzie nic nie ginie, objętość
owoców się zmniejszyła i to pewnie również stąd, taki a nie inny efekt.Ps. Tylko niech mi nikt nie
mówi: "to może trzeba było wytrzeć ten kubek, żeby lepiej wyglądało" (taką radę otrzymałam przed chwilą). Kokilek (a nie kubków) nie dało się wytrzeć. I spuśćmy na to zasłonę miłosierdzia ;-)Acha! Dziś o różnych deserach, nie tylko crumble, słów parę rzekłam w czasie audycji "Czas Skowronków".
Składniki- 300 g.
rabarbaru- 150 g.
truskawek- łyżka esencji waniliowej- 60 g.
brązowego cukru na kruszonkę:- 180 g.
mąki pszennej- 110 g. zimnego
masła (prosto z lodówki)- pół łyżeczki
cynamonu- 20 g.
otrębów pszennych- 30 g.
brązowego cukruPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę. Dodajemy schłodzone, pokrojone na kawałki
masło i dokładnie siekamy je z
mąką, najlepiej za pomocą szerokiego noża. Dodajemy
cynamon,
otręby,
cukier i szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na ok. centymetrowe kawałki. Pokrojony
rabarbar przekładamy na patelnię i posypujemy 50 g.
cukru. Dodajemy też esencję
waniliową. Wszystko podsmażamy około 5 minut często mieszając.
Rabarbar odsączamy i nakładamy do kokilek, tak, aby zajmował połowę każdej z nich. Jeśli wolimy słodsze desery,
rabarbar możemy posypać pozostałym (10 g.)
cukrem. Każdą porcję dopełniamy
truskawkami pokrojonymi w plasterki.Z lodówki wyjmujemy ciasto i tarkujemy je za pomocą tarki o największych oczkach. Starkowanym w ten sposób
ciastem posypujemy
owoce, starając się, aby zostały dokładnie pokryte kruszonką.Tak przygotowane crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut.Smacznego!