ßßß Cookit - przepis na Alkoholowy torcik z truskawkami

Alkoholowy torcik z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Z okazji pięćdziesiątych urodzin mojego Ojca Chrzestnego, obiecałam mu tort urodzinowy. Początkowo planowałam upiec coś zupełnie innego, ale ostatecznie moja fantazja w kuchni zagnała mnie do zrobienia czegoś prostszego, ale smakowo bardziej efektywnego. Biszkopt jest inny niż wszystkie, mięsisty i orzechowy, świetnie przełamuje słodycz kremu i miesza się ze smakiem orzechówki. Doskonale podkreśla też truskawki, które pomimo iż jeszcze szklarniowe, to wyjątkowo smaczne i pachnące. Tort niezwykle kaloryczny, ale przepyszny. Nasączony czystym alkoholem, więc niestety nie nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży. Na imprezę lub majówkę natomiast idealny! ;)
Skład:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu orzechowego w proszku
Krem:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
250 g gorzkiej czekolady
300 g masła
1/4 szklanki orzechówki
Pozostałe:
500 g truskawek
1/2 szklanki wódki (tak, dokładnie ;))
1/3 szklanki orzechówki
wiórki czekolady mlecznej lub gorzkiej do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt: Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mąki, proszek i aromat przesiać do miski i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Następnie po łyżce dosypywać cukier cały czas miksując, aż białka będą gęste i błyszczące jak na bezę. Dodać żółtka i zmiksować przez chwilę wszystko razem. Dosypać mieszankę mąki i delikatnie, podbierając od spodu wymieszać łopatką. Wyłożyć do tortownicy i piec do suchego patyka.
Krem: Jajka wbić do miski z cukrem. Ustawić miskę nad gotującą się wodą na małym ogniu i ubijać aż masa kilkukrotnie zwiększy swoją objętość i stanie się jasna i puszysta. Zdjąć znad pary i dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Masło przełożyć do miski, wstawić na 15 sekund do mikrofali. Następnie miksować aż będzie puszyste i jasne. Dodawać po łyżce masę jajeczno-czekoladową i miksować dalej aż do połączenia. Na końcu dolać orzechówkę. Zmiksować dokładnie. Jeśli masa będzie bardzo płynna, odstawić na chwilę do jej lekkiego zgęstnienia.
Blaty biszkoptu przekroić na trzy części. Truskawki pokroić na plasterki (środkowy plasterek pozostawić do ozdoby tortu). Wódkę wymieszać z orzechówką w szklance. Pierwszy blat nasączyć 1/3 alkoholowej mieszanki. Na wierzch wyłożyć 1/3 kremu, przykryć plasterkami truskawek i ponownie biszkoptem. Czynność powtórzyć.
Pozostałością kremu obłożyć tort, ozdobić truskawkami i tartą czekoladą. Pozostawić na godzinę do przegryzienia i zgęstnienia masy.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=172