Wykonanie
Z okazji pięćdziesiątych urodzin mojego Ojca Chrzestnego, obiecałam mu tort urodzinowy. Początkowo planowałam upiec coś zupełnie innego, ale ostatecznie moja fantazja w kuchni zagnała mnie do zrobienia czegoś prostszego, ale
smakowo bardziej efektywnego.
Biszkopt jest inny niż wszystkie, mięsisty i
orzechowy, świetnie przełamuje
słodycz kremu i
miesza się ze smakiem orzechówki. Doskonale podkreśla też
truskawki, które pomimo iż jeszcze szklarniowe, to wyjątkowo smaczne i pachnące. Tort niezwykle kaloryczny, ale przepyszny. Nasączony czystym
alkoholem, więc niestety nie nadaje się dla dzieci i kobiet w ciąży. Na imprezę lub majówkę natomiast idealny! ;)Skład:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
mąki3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki aromatu
orzechowego w proszkuKrem:3
jajka1/2 szklanki
cukru250 g
gorzkiej czekolady300 g
masła1/4 szklanki orzechówkiPozostałe:500 g
truskawek1/2 szklanki
wódki (tak, dokładnie ;))1/3 szklanki orzechówkiwiórki
czekolady mlecznej lub gorzkiej do posypaniaPrzygotowanie:
Biszkopt: Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki posmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Mąki, proszek i aromat przesiać do miski i wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubić na sztywno. Następnie po łyżce dosypywać
cukier cały czas miksując, aż
białka będą gęste i błyszczące jak na
bezę. Dodać
żółtka i zmiksować przez chwilę wszystko razem. Dosypać mieszankę
mąki i delikatnie, podbierając od
spodu wymieszać
łopatką. Wyłożyć do tortownicy i piec do suchego patyka.Krem:
Jajka wbić do miski z
cukrem. Ustawić miskę nad gotującą się
wodą na małym ogniu i ubijać aż masa kilkukrotnie zwiększy swoją objętość i stanie się jasna i puszysta. Zdjąć znad pary i dodać drobno posiekaną
czekoladę. Mieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
Masło przełożyć do miski, wstawić na 15 sekund do mikrofali. Następnie miksować aż będzie puszyste i jasne. Dodawać po łyżce masę jajeczno-
czekoladową i miksować dalej aż do połączenia. Na końcu dolać orzechówkę. Zmiksować dokładnie. Jeśli masa będzie bardzo płynna, odstawić na chwilę do jej lekkiego zgęstnienia.Blaty
biszkoptu przekroić na trzy części.
Truskawki pokroić na plasterki (środkowy plasterek pozostawić do ozdoby
tortu).
Wódkę wymieszać z orzechówką w szklance. Pierwszy blat nasączyć 1/3 alkoholowej mieszanki. Na wierzch wyłożyć 1/3 kremu, przykryć plasterkami
truskawek i ponownie
biszkoptem. Czynność powtórzyć.Pozostałością kremu obłożyć tort, ozdobić
truskawkami i tartą
czekoladą. Pozostawić na godzinę do przegryzienia i zgęstnienia masy.