Wykonanie
Ostatnio brak czasu na wszystko. Ciągle coś do zrobienia, człowiek zabiegany, dzieci do szkoły, maluszek w domu. Praca, praca, obiady i zapomina się o codziennych przyjemnościach. A ja czerpie je z gotowania, pieczenia, ale takiego kiedy mam wenę i nastrój, kiedy chcę, a nie muszę. Gdy coś mi pachnie w głowie i muszę to urealnić. Tak było i tym razem, gdy zobaczyłam sernik z
jagodami u dorotuś, musiałam go spróbować. Troszkę zmodyfikowałam przepis na kruche ciasto, ale idea wykonania była taka sama. Uwielbiam ciężkie serniki z dodatkiem kwaskowych
owoców, które uzupełniają smak i sprawiają, że nie jest on przesłodzony i taki ciężki, a że miałam w domu
borówki, żal było z nich nie skorzystać. Zuzię korciło, żeby wyjadać same
borówki, a następnie sernik, kruche ciasto może nie jest jej ulubionym, ale w tej wersji bardzo jej smakowało. Polecam, bo sernik z
borówkami jest pyszny.
Składniki:Kruche ciasto:– 200g miękkiego
masła– 2 czubate łyżki kwaśnej
śmietany (lub
jogurtu naturalnego)– 4 łyżki
cukru–
cukier waniliowy– szczypta
soli– szczypta
proszku do pieczenia– 1 i 1/4 szkl.
mąki + do podsypywania
Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz
mąki i
cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.Dosypać
mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej
mąki).Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.Masa serowa:– 1 kg
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie– 5
jajek– 220 g drobnego
cukru do wypieków– 1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)– 200 ml
śmietany kremówki 36%– 1 łyżka
mąki pszennej– 1 łyżka
mąki ziemniaczanej– 600 g
jagód lub
borówki amerykańskiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki (oprócz
jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a
potem opadnie).Na podpieczony spód przelać masę
serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych
jagód.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę
jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę
serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 – 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego