ßßß
            
        
Składniki:Kruche ciasto:– 200g miękkiego masła– 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)– 4 łyżki cukru– cukier waniliowy– szczypta soli– szczypta proszku do pieczenia– 1 i 1/4 szkl. mąki + do podsypywaniaMasło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki).Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić nadwie części: 2/3 i 1/3. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.Masa serowa:– 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie– 5 jajek– 220 g drobnego cukru do wypieków– 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)– 200 ml śmietany kremówki 36%– 1 łyżka mąki pszennej– 1 łyżka mąki ziemniaczanej– 600 g jagód lub borówki amerykańskiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie).Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 – 35 minut, do zezłocenia. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.Smacznego