Wykonanie
Ostatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych
grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków.
Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni😉Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę czasu aby
potem delektować się takimi pysznościami!
Składniki:1,5-2 kg
karkówki0,5 l
mleka 3,2%0 , 5 kg podgrzybków świeżych250 ml
śmietanki 30%2
cebule3 ząbki
czosnku4 łyżki
masłasól,
pieprz,
ziołaPrzygotowanie:Najpierw zabieramy się za przygotowanie
mięsa.Do miski wlewamy
mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka
cebulę. W
mleku z
cebulą moczymy
karkówkę. To klucz do sukcesu, bowiem spowoduje, że
mięso nie będzie twarde po upieczeniu, a pozostanie soczyste i miękkie.
Karkówki nie kroimy ani nie dzielimy na mniejsze części. Moczymy co najmniej 45 minut. Jeżeli
mięso nie jest w całości zanurzone warto co jakiś czas je obrócić i otoczyć
cebulką.Następnie
mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte
mięso do lodówki na co najmniej 1h, aby smak przeniknął do wewnątrz. Im dłużej pozostanie w lodówce tym lepiej. Można nawet zostawić na noc.Zanim włożymy naszą
karkówkę do brytfanki aby ją upiec, należy dokładnie, z każdej strony obsmażyć
mięso. Do tego celu będziemy potrzebować sporej patelni oraz
masła do smażenia. Taki zabieg zamyka
pory w
mięsie i cały smak pozostaje w środku a nie ucieka podczas pieczenia.
Tak przygotowane
mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy
cebulę z
mleka, w którym na początku moczyliśmy
mięso, pokrojony w kostkę
czosnek, 2
liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika.Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika.
Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku.
Sos z podgrzybków:Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych
grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych poza sezonem
grzybowym.
Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na części. Ja preferuję większe kawałki, gdyż podczas przygotowywania sosu troszkę nam zmaleją, a poza tym, nie chcemy przecież, żeby
potem nie było ich widać na talerzu, prawda?
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki
grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy.
Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami
wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy
sól,
pieprz oraz
śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu do zagotowania.Uwaga! Cały czas mieszajmy po dodaniu
śmietany aby się nie zważyła. Gdy zauważymy ruch masy świadczący o gotowaniu, zdejmujemy z ognia.Voila! Teraz tylko razem ułożyć na talerzu i danie gotowe!Smacznego!