Wykonanie
Witajcie przed Majówką :-) Zapowiada się ładna pogoda, choć ostatnie dni wcale nie napawały optymizmem. Mam z tej okazji dla Was fajny przepis. Myślę, że posmakuje każdemu fanowi pizzy. My zamierzamy w ten weekend leniuchować na kocu przy dobrej książce (w tym momencie kocham to, że mieszkamy na wsi). Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-)Paluchy zrobiłam z
ciasta drożdżowego, z
mąki wrocławskiej - ta świetnie nadaje się do takich wyrobów. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam
mąki z Lubelli - nie mają tradycyjnej papierowej
torebki (co sprawia że jest szczelniejsza) i mają bardzo poręczne zamykanie, do tego są naprawdę bardzo smaczne.
Mąkę pokazałam na drugim zdjęciu. U nas jest dość ciężko ją jeszcze dostać, ale warto naprawdę się rozejrzeć. W całym przepisie jest bardzo dużo
sera, całość jest naprawdę bardzo mocno serowa! Polecam :-)Składniki: na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej wrocławskiej Lubellaopakowanie
drożdży instant 7 g1 szklanka letniej
wodyłyżeczka
soliPoostałe składniki:40 dag
sera żółtegooregano,
pieprz,
sól5 plastrów
salami (dużych)20 dag
pieczarekbardzo dobry jakościowo
ketchup do posmarowania ciasta2
ogórki kiszoneWykonanie:Składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu i zagnieść na gładką masę. Oprószyć delikatnie
mąką, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.W tym czasie podszykować pozostałe składniki.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu aż będą miękkie.
Ogórki i
salami pokroić w kosteczkę.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm kształtując długi prostokąt, posmarować go cienko
ketchupem, na to posypać obficie
oregano i oprószyć
pieprzem. Prostokąt podzielić na dwie części. Na jedną położyć
ser,
pieczarki,
ogórka i
szynkę a drugą częścią (tą bez farszu)
ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek.Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.Smacznego! :-)Pozdrawiam ciepło i życzę udanego weekendu!!!