Wykonanie

Czy trzeba więcej słów niż nagłówek z nazwą ciasta? Mocno
czekoladowe i bardzo wilgotne brownie jest tym
ciastem, które robiłem już kilka
razy w różnych odsłonach. Jest tak dobre, że czasami nie
mogę się opamiętać i przestać jeść. To tak wciągające. Tym razem przygotowałem dla Was wersję bardziej wiosenną. Orzeźwioną świeżymi
truskawkami i fantastycznym kremem
bazyliowym, który znakomicie komponuje się z
owocami.ciasto:6
jajek50 g
mąki80 g
cukru20 g gorzkiego
kakao150 g miękkiego
masła200 g
gorzkiej czekoladyDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą
masła.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce
cukru. W tym samym czasie rozpuścić
czekoladę i odstawić. Kiedy ubijana masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym
żółtku, a następnie wmieszać miękkie
masło w kilku partiach. Wyłączyć mikser, wlać przestudzoną
czekoladę i wymieszać delikatnie
łopatką. Na koniec przesiać
mąkę oraz
kakao i połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i piec w 200 º C przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować krem.krem:2 łyżeczki suszonej
bazylii200 g kremówki 36%200 g
mascarpone4 łyżki
cukru pudru250 g
truskawekBazylię z zmiksować w młynku do
kawy razem z
cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone i połączyć. Na koniec dodać zmiksowany puder
bazyliowy i dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto. Całość udekorować
truskawkami.Smacznego! :)
