Wykonanie
Kremowe, z wyraźną w smaku nutą
sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są
orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak
owocu gruszki idealnie podkreśla smak
sera. Polecam!




Składniki:30 dag
ryżu z
groszkiem lub zwykłego do risotto175 g kremowego
sera pleśniowego blu Mlekoma2 łyżki
serka topionego śmietankowego2 łyżki
masła1 średnia
cebula100 ml
wytrawnego białego wina1 słodka
gruszkaOkoło 1 litr
bulionu warzywnego3 łyżki
orzechów włoskich50 g startego
parmezanuSól do smakuSposób przygotowania:Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy posiekaną drobno
cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy
ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy
białym winem, i dusimy aż odparuje, następnie wlewamy połowę
bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż
ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy
bulion w trakcie gotowania aż
ryż będzie ugotowany.
Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do
ryżu wraz z pokrojonym
serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi
orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż
ser się rozpuści i
zrobi się kremowa konsystencja.Doprawiamy do smaku
solą.Rozkładamy na talerze posypujemy wiórkami startego
parmezanu.Smacznego.