ßßß



Składniki:30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego do risotto175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma2 łyżki serka topionego śmietankowego2 łyżki masła1 średnia cebula100 ml wytrawnego białego wina1 słodka gruszkaOkoło 1 litr bulionu warzywnego3 łyżki orzechów włoskich50 g startego parmezanuSól do smakuSposób przygotowania:Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy białym winem, i dusimy aż odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany.Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści i zrobi się kremowa konsystencja.Doprawiamy do smaku solą.Rozkładamy na talerze posypujemy wiórkami startego parmezanu.Smacznego.