Wykonanie
Placki, placuszki... ulubione dania dzieci. Lubię, jak są z jakimś zdrowym dodatkiem. Ponieważ dzieci (przynajmniej moje) jadają wersję z
cukrem, to muszę kombinować, żeby coś zdrowego dodać do środka. Tym razem jest to
awokado. Nadaje ładnego koloru i jest prawie niewyczuwalne w smaku.Składniki:1
jajko1 opakowanie
serka wiejskiego3 łyżki
mąki1/4 dojrzałego
awokadocukier waniliowyolej do smażeniaUwaga na chemiczny
cukier WANILINOWY!! nigdy go nie kupuję. Można dostać
cukier z prawdziwą
wanilią lub z
wanilią i
kardamonem. Są bardzo smaczne i nie zawierają tej
dziwnej waniliopodobnej substancji. Ostatnio nawet wyczytałam, że w jednej z kaszek dla niemowląt jest dodana wanilina. Trzeba być uważnym i czytać co się kupuje.Przechodząc jednak do przepisu:Ścieramy
awokado na tarce, dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta - można dodać troszkę
mleka. Usmażyć placuszki na odrobinie
oleju. Ja najbardziej lubię je jeść z
borówką amerykańską i
jogurtem naturalnym. Można posypać
cukrem pudrem.Smacznego!