Wykonanie

Do wykonania dzisiejszego bezglutenowego
spodu będziecie potrzebować przede wszystkim
mąki gryczanej. Polecam zrobić ją samemu - wyjdzie znacznie taniej niż za kupioną w sklepie. Potrzebny będzie jedynie blender (ewentualnie młynek do
kawy) i
kasza gryczana. Możecie użyć
kaszy palonej lub niepalonej . Ta pierwsza jest łatwo dostępna, tania, ale ma także bardziej wyrazisty smak i mniej substancji odżywczych. Niepalona natomiast jest delikatna w smaku i zawiera więcej wartościowych składników. Wybór należy do Was, ale ja zdecydowanie polecam niepaloną (białą).Składniki (4 porcje):Ciasto:170 g
mąki z
kaszy gryczanej40 g
siemienia lnianego1 łyżeczka
proszku do pieczenia (uwaga na gluten)1 łyżeczka
soli1,5 łyżki
oleju125 ml cieplej
wodyDodatki1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości
ketchupu1 łyżka
przyprawy do pizzy wg tego przepisuok. 75 g
szpinaku1 kula
mozzarelli w zalewie (125 g)4
pomidorki koktajlowe1.
Siemię lniane zmiel młynkiem do
kawy lub blenderem, wymieszaj z
mąką gryczaną, proszkiem dopieczenia i
solą. Dodaj
olej a następnie stopniowo wlewaj
wodę, ciągle wyrabiając ciasto.2. Z ciasta uformuj kule, następnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia i rozwałkuj nacienki placek o średnicy ok. 27-30 cm.3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.4. W tym czasie podduś
szpinak na patelni, aż liście zwiędną.5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp
przyprawą. Następnie dodaj porwany nakawałki
ser,
szpinak i pokrojone
pomidorki.6. Piecz jeszcze kilka minut, aż
ser się rozpuści.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik312 kcal15 g14 , 6 g33 , 7 g5 , 6 g
