Wykonanie

Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'uDzisiaj naszło mnie na placki ziemniaczane, a że miałam w lodówce
cukinię, która najlepsze dni miała ju z za sobą, postanowiłam dorzucić ją do
ziemniaków :) Placki są przepyszne!Placki ziemniaczano-
cukiniowe podawać można z dipem
jogurtowym wymieszanym z
suszonymi pomidorami lub siekaną
miętą. Samodzielnie też świetnie smakują.3-4 porcjePrzygotowanie: 15 min.Smażenie: 20 min.Składniki620 g obranych
ziemniaków480 g
cukinii1 mała
cebula1
jajko4 czubate łyżki
mąkisólgęsty
jogurtkilka
suszonych pomidorów lub świeża
miętaPrzygotowanie
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (zdj. 1 i 2).
Cukinię i
cebulę zetrzyj na grubej tarce (zdj. 3).Połącz starte warzywa z rozbełtanym
jajkiem,
posól i przełóż na sitko.Po ok. 5 min. wyciśnij płyn z odcedzonej mieszanki i dodaj
mąkę.Rozgrzej patelnię i wlej do niej dość sporą ilość
oleju.Po ok. 1 min. uformuj placek w dłoniach i ułóż na go na patelni, uważając na gorący
olej. Spłaszcz placek i dodaj kolejne (zdj. 4).Smaż po 4-5 min. na każdej stronie - najpierw na wolnym ogniu, a po 1-2 min. zmniejsz moc palnika.Serwuj samodzielnie, z dipem
jogurtowym lub jako dodatek do
mięsa.



