ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pstrągiem i orzechami

Sałatka z pstrągiem i orzechami

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom trójglicerydów we krwi a tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca. Do tego jest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą.
Składniki:
(na 4 porcje)
opakowanie rukoli
50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów)
wędzony filet z pstrąga łososiowego
szklanka pomidorków cherry
10-15 kawałków suszonych pomidorów + olej
sok z ½ cytryny
garść orzechów nerkowców lub włoskich
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Na czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki brokuła (zostawiamy nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na rukoli. Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/04/saatka-z-pstragiem-i-orzechami.html