Wykonanie
Niezwykle prosta, niezwykle świeża, niezwykle lekka, bez zbędnych dodatków … taka jest właśnie
sałatka Babci Celinki.Przepis dostałam od Agulka. Agulek jest ukochaną wnuczką Babci Celinki :)Mogłabym się jeszcze co nieco rozpisać o Agulku, o miłości babcinej, ale nie zrobię dziś tego … pakuję swoje rzeczy, aparat, notes i wyjeżdżam w niezwykłą podróż…Podróż dla mnie niezwykłą, bogatą w nowe i całkiem nieznane mi doświadczenia. Wyruszam na spotkanie z nowymi ludźmi i przyrodą.Jeszcze tylko krótki przystanek w Warszawie, pożegnania, kilka słów …Nieś mnie przygodo, witaj nowy świecie, niech bogowie mi sprzyjają.A sałatka?No tak zapomniałabym …
Co będzie potrzebne:½
selera naciowego2-3 nieduże
jabłka (twarde i soczyste. Użyłam ligoli)2
papryki czerwone (użyłam tej podłużnej, spiczastej )½ opakowania
kiełków (moje ulubione to te z
rzodkiewki)1 łyżka
mioduoliwa1 duża
cytrynasól,
pieprz do smakuWykonanie:Warzywa umyć.
Seler naciowy pokroić w cienkie paski,a następnie w drobną kosteczkę. Podobnie z
papryką i
jabłkami, których nie obierać ze skórki. Wszystkie składniki mają być pokrojone w bardzo drobną kostkę, co nada tej
sałatce wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Do całości dodać
kiełki (można ich też nie dodawać jeśli ich nie macie). Z pozostałych składników przyrządzić
sos winegret i polać nim
sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 15minutDodam tylko, że
kiełki są moim ulepszeniem oryginalnej wersji.
Sałatka jest gotowa do podania. Jest doskonałą przekąską, dodatkiem do dań z grilla lub dań obiadowych.