ßßß Cookit - przepis na Seromakowiec wg s. Anastazji

Seromakowiec wg s. Anastazji

nazwa

Wykonanie

Z połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój.
Składniki na kruche ciasto:
300 g maki pszennej
200 g masła
100 g cukru
3-4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo-makowa:
1 1/4 kg twarogu
200 g masła
8 jajek
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g maku
2-3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 średniej wielkości jabłka
Wykonanie:
Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.
Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.
Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,
na wierzch wykładam większa część masy serowej
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2016/04/seromakowiec-wg-s-anastazji.html