Wykonanie
Z połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część
sera z masą
makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój.
Składniki na kruche ciasto:300 g
maki pszennej200 g
masła100 g
cukru3-4
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
serowo-makowa:1 1/4 kg
twarogu200 g
masła8
jajek250 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego250 g
maku2-3 łyżki
kaszy manny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 średniej wielkości
jabłkaWykonanie:
Mąkę z
cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego
masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej
kaszki. Wbijam
żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ser mielę dwukrotnie.
Masło,
cukier,
cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym
żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję
zmielony ser, następnie
proszek do pieczenia wymieszany z
kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą
łopatki.
Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i
mielę mielę dwukrotnie.
Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.Mniejszą część masy serowej mieszam z
makiem i tartymi
jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,
na wierzch wykładam większa część masy serowej
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min.