Wykonanie

Oj, jak ten czas leci...kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..tym razem miało być
drożdżowo i bogato nadziane...u mnie
drożdżowo jest, ale aż tak bogato to już nie nadziane...w
sumie miało być coś innego, ale zabrakło czasu ..Razem za mną piekły: Joasia, Angelika, Małgosia,Marzenka, Joasia, Lidia, Iwonka, Dorotka, Sylwia, Magdalena, Beatka, Joasia,. Iwonka .50 dkg
mąki tortowej250 ml ciepłego
mleka25 g świeżych
drożdży70 g rozpuszczonego
masła1
jajko3-4 łyżki
cukruszczypta
solidowolne nadzienie
Masło roztopić, dodać letnie
mleko. Dodać
drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować, pociąć na prostokąty. Z jednej strony położyć nadzienie, z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć.Ułożyć na blaszce [ ja zwinęłam je dodatkowo i włożyłam do foremek na mufinki, w środek włożyłam jeszcze
rodzynki] .Pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym
żółtkiem.Piec w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.

