Wykonanie
Jeżeli lubicie nieoczywiste połączenia powstające w wyniku kuchennych eksperymentów, to koniecznie powinniście spróbować babki z mojego autorskiego przepisu. Ponownie postawiłem na
gorzką czekoladę, ale tym razem zamiast
mięty, połączyłem ją z
rozmarynem, który ma równie intensywny smak, ale nadaje ciastu innego, bardziej wytrawnego charakteru. A
rzeżucha, której użyłem głównie do dekoracji, świetnie wzbogaciła i ożywiła ciasto swoim lekko gorzkawą nutą.ciasto:5
jajek30 g
kakao150 g
mąki100 g
masła250 g
cukru1 łyżka mielonego
rozmarynu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaFormę do babki z kominkiem o pojemności 2 l posmarować dokładnie
masłem i oprószyć
kakao.
Masło rozpuścić w rondlu i odstawić.
Mąkę,
kakao oraz
proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce
cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym
żółtku. Następnie, nadal mieszając, wlewać cienkim strumieniem rozpuszczone
masło. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesianą
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180 º C przez ok. 40-50 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 30-40 minut. Po tym czasie na wierzchu formy ułożyć arkusz papieru do pieczenia, na nim kratkę do studzenia odwróconą do góry nogami. Całość wraz z formą złapać dłońmi, odwrócić energicznie do góry nogami i ostrożnie usunąć formę, tak aby wypadło z niej ciasto. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.polewa:3 łyżki zimnej
wody75 g
cukru pudru1 łyżka
żelatyny140 g
masła3 łyżki
kakaoŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Cukier puder i
kakao przesiać do rondelka. Dodać
masło oraz napęczniałą
żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać energicznie rózgą do ponownego połączenia. Otrzymaną glazurą polać wystudzone ciasto. Babkę udekorowałem
kiełkami rzeżuchy.Smacznego! :)