Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień
Pieczarek. Z tego też powodu postanowiłyśmy wraz z dziewczynami z grupy wspólnego gotowania przygotować potrawy z udziałem tych pysznych
grzybów. Razem ze mną świętują więc dzisiaj: Panna Malwinna, Mirabelka, Emilia oraz Martynosia .
Składniki:4
filety śledziowe matias150 g marynowanych
pieczarek5 cm jasnozielony kawałek
pora1/2 pęczka
natki pietruszki150 ml
jogurtu naturalnegosok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego
Śledzie moczyć przez minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w wodzie.Wymoczone
śledzie odsączyć z
wody i pokroić w ok. 1,5 cm kawałki.
Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki,
pora pokroić w cienkie półplasterki,
natkę posiekać.
Jogurt naturalny wymieszać z
sokiem z cytryny oraz
pieprzem.W słoiku układać warstwy:
śledzie, trochę
natki, trochę
pora, trochę
pieczarek, łyżka
sosu jogurtowego itd. Aż do wyczerpania produktów.Wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Podawać.
Przepis dodaję do mojej akcji
Pieczarkowy Tydzień 2016, która kończy się już w najbliższą niedzielę.