ßßß Cookit - przepis na Śledzie z marynowanymi pieczarkami w jogurcie

Śledzie z marynowanymi pieczarkami w jogurcie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pieczarek. Z tego też powodu postanowiłyśmy wraz z dziewczynami z grupy wspólnego gotowania przygotować potrawy z udziałem tych pysznych grzybów. Razem ze mną świętują więc dzisiaj: Panna Malwinna, Mirabelka, Emilia oraz Martynosia .
Składniki:
4 filety śledziowe matias
150 g marynowanych pieczarek
5 cm jasnozielony kawałek pora
1/2 pęczka natki pietruszki
150 ml jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Śledzie moczyć przez minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w wodzie.
Wymoczone śledzie odsączyć z wody i pokroić w ok. 1,5 cm kawałki.
Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki, pora pokroić w cienkie półplasterki, natkę posiekać.
Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny oraz pieprzem.
W słoiku układać warstwy: śledzie, trochę natki, trochę pora, trochę pieczarek, łyżka sosu jogurtowego itd. Aż do wyczerpania produktów.
Wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Podawać.
Przepis dodaję do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016, która kończy się już w najbliższą niedzielę.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2016/04/22/sledzie-z-marynowanymi-pieczarkami-w-jogurcie