ßßß
Składniki:4 filety śledziowe matias150 g marynowanych pieczarek5 cm jasnozielony kawałek pora1/2 pęczka natki pietruszki150 ml jogurtu naturalnegosok z 1/2 cytryny1/2 łyżeczki pieprzu mielonegoŚledzie moczyć przez minimum kilka godzin (najlepiej całą noc) w wodzie.Wymoczone śledzie odsączyć z wody i pokroić w ok. 1,5 cm kawałki.Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki, pora pokroić w cienkie półplasterki, natkę posiekać.Jogurt naturalny wymieszać z sokiem z cytryny oraz pieprzem.W słoiku układać warstwy: śledzie, trochę natki, trochę pora, trochę pieczarek, łyżka sosu jogurtowego itd. Aż do wyczerpania produktów.Wstawić na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Podawać.
Przepis dodaję do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016, która kończy się już w najbliższą niedzielę.