ßßß Cookit - przepis na Cebularz

Cebularz

nazwa

Wykonanie

Składniki na 6 cebularzy:
25 dkg mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 szkl. mleka
1 jajko eko
3 dkg masła
1/2 łyżeczki soli
Na wierzch ciasta:
2 duże cebule
1 płaska łyżka maku
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulowy top - przygotowanie:
4 godziny przed pieczenie cebularzy, pokroić cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z solą. Gdy cebule puszczą sok, dodać mak i olej.
Wstawić cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła.
Przygotowanie cebularzy:
Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szkl. mleka i dodać 2 łyżki mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.
Pozostałe mleko (1/4 szkl.) podgrzać i rozpuścić w nim masło.
Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1 , 5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek.
Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem.
Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut.
Smacznego
W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z:
Alą nie-ład mAlutki
Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb
Kamilą Ogrody Babilonu
Magdą Konwalie w kuchni
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/04/cebularz.html