Wykonanie
Mimo niewielkiej ilości
kokosa ciasto jest dość mocno
kokosowe, z dużą ilością
jabłek przez co jest bardzo wilgotne. Puszyste, idealnie słodkie. Nie wyrasta wysokie chyba,że upieczemy je w mniejszej formie lub zwiększymy ilość składników przy czym należy pamiętać, że piekło będzie sie dłużej. Jest to jeden z tych przepisów, które nie wymaga użycia miksera. Przepis z dwutygodnka "
Tina "

Składniki : ( Robiłam z połowy porcji, przepis podaje zgodnie z oryginałem. W gazecie nie ma podanej wielkości blaszki ale użyjcie nie większej jak 25x25 cm lub o zbliżonych wymiarach )4 wieksze twarde
jabłka450 g
mąki tortowej ( minus 3 łyżki, które zastapimy
kokosem )450 g
cukru pudru ( zdecydowanie za dużo. Na połowę porcji użyłam 150 g więc spokojnie na całość można dodać 300-350g )sok z 1
cytryny3 kopiate łyżki
wiórków kokosowych1 torebka
proszku do pieczenia3
jaja ( na połowę porcji użyłam 2 )200 ml
śmietanki kremówki 30 %125 g
masłaJabłka obieramy,usówamy gniazda nasienne, tniemy w niwielką kostkę, mieszamy z
sokiem z cytryny, odstawiamy.
Masło rozpuścic, ostudzić.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i
cukrem pudrem. Przemieszać trzepaczką aby pozbyć się grudek.Do kremówki wbijamy
jajka, dobrze roztrzepujemy.
Jajka z kremówką wlewamy do
mąki, mieszamy do połaczenia składników łyżką lub szpatułką. Wlewamy
masło, ponownie mieszamy aż całość się połączy. Dodajemy
jabłka, mieszamy. Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej
masłem i wysypanej
mąką badź
bułką tartą.Pieczemy w temp. 170°C przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)