ßßß Cookit - przepis na Ciasto ďż˝mietankowo-kokosowe z jabďż˝kami

Ciasto �mietankowo-kokosowe z jab�kami

nazwa

Wykonanie

Mimo niewielkiej ilości kokosa ciasto jest dość mocno kokosowe, z dużą ilością jabłek przez co jest bardzo wilgotne. Puszyste, idealnie słodkie. Nie wyrasta wysokie chyba,że upieczemy je w mniejszej formie lub zwiększymy ilość składników przy czym należy pamiętać, że piekło będzie sie dłużej. Jest to jeden z tych przepisów, które nie wymaga użycia miksera. Przepis z dwutygodnka " Tina "
Składniki : ( Robiłam z połowy porcji, przepis podaje zgodnie z oryginałem. W gazecie nie ma podanej wielkości blaszki ale użyjcie nie większej jak 25x25 cm lub o zbliżonych wymiarach )
4 wieksze twarde jabłka
450 g mąki tortowej ( minus 3 łyżki, które zastapimy kokosem )
450 g cukru pudru ( zdecydowanie za dużo. Na połowę porcji użyłam 150 g więc spokojnie na całość można dodać 300-350g )
sok z 1 cytryny
3 kopiate łyżki wiórków kokosowych
1 torebka proszku do pieczenia
3 jaja ( na połowę porcji użyłam 2 )
200 ml śmietanki kremówki 30 %
125 g masła
Jabłka obieramy,usówamy gniazda nasienne, tniemy w niwielką kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny, odstawiamy.
Masło rozpuścic, ostudzić.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Przemieszać trzepaczką aby pozbyć się grudek.
Do kremówki wbijamy jajka, dobrze roztrzepujemy. Jajka z kremówką wlewamy do mąki, mieszamy do połaczenia składników łyżką lub szpatułką. Wlewamy masło, ponownie mieszamy aż całość się połączy. Dodajemy jabłka, mieszamy. Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką badź bułką tartą.
Pieczemy w temp. 170°C przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/04/Ciasto-smietankowo-kokosowe-z-jablkami.html