ßßß
Ochota na pieczone?Tak!Tym razem nie zwykły ziemniak, nie marchew, nie seler alebatat .Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej.Kapitalnie komponuje się z ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA !Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej?Zapraszam.Składniki:3 bataty3 gałązki świeżego rozmarynu1 szczypta cynamonu1 szczypta słodkiej papryki1 szczypta mielonego kuminu1 szczypta kurkumy1 szczypta soli morskiej1 szczypta pieprzu3 łyżki oliwyW ykonanie:Bataty obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na równe kawałki, u mnie są to ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać posiekany rozmaryn, oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać.Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia.Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami.