Wykonanie

Ochota na pieczone?Tak!Tym razem nie zwykły
ziemniak, nie
marchew, nie
seler ale
batat .Bardzo wdzięczny w pieczeniu tak zwany słodki
ziemniak pochodzący z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej.Kapitalnie komponuje się z
ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA !Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej?Zapraszam.Składniki:3
bataty3 gałązki świeżego
rozmarynu1 szczypta
cynamonu1 szczypta
słodkiej papryki1 szczypta mielonego kuminu1 szczypta
kurkumy1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzu3 łyżki
oliwyW ykonanie:
Bataty obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na równe kawałki, u mnie są to ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać posiekany
rozmaryn, oprószyć
bataty przyprawami, skropić
oliwą, całość wymieszać.Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia.Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i
sałatkami.