Wykonanie
Zdrowe połączenie …
krewetki podawane na
sałatce ze świeżej
sałaty rzymskiej i
rukoli, wstążek z zielonego
ogórka … z dresingiem z
awokado. W towarzystwie chrupiącej grzanki … pycha!

Składniki:100 g
krewetek mrożonych lub świeżych (użyłam
krewetek mrożonych, białych)1 mała główka
sałaty rzymskiejgarść świeżej
rukoli1/3 zielonego
ogórka szklarniowegoSkładniki na dresing z
awokado:1/3 dojrzałego
awokado1 ząbek
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
sól himalajska lub morskaświeżo mielony
pieprzDodatkowo:
oliwa do usmażenia
krewetek1 ząbek
czosnkuWykonanie:
Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną
wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem.Przygotowujemy dresing.
Awokado z
czosnkiem blendujemy na gładką masę, dodajemy
oliwę,
sól i
pieprz. Mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Odstawiamy.Liście
sałaty myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Ogórka obieramy ze skórki, za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na cienkie paski.
Sałatę,
rukolę i kawałki
ogórka rozkładamy na talerzu, polewamy dresingiem. Odstawiamy.Smażymy
krewetki.Jeśli
krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać, ale do sałatki polecam usunąć.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy
krewetki i smażymy po około minucie z każdej strony.
Krewetki układamy na przygotowanej sałacie.Smacznego!