Wykonanie
babka czterokolorowa,czyli (prawie) tulipanTulipan należy do stałego repertuaru ciast mojej mamy i jest naprawdę smaczny oraz efektowny. Postanowiłem się z nim zmierzyć. Niestety, okazało się, że osiągnięcie wymarzonego kształtu nie jest takie proste, zwłaszcza, gdy piekarnik zaczyna wariować. Na szczęście, smak ciasta wart jest poznania nawet w nie do końca tulipanowej postaci - każda z warstw
daje inny smak. Nie przejmujcie się więc, jeśli otrzymacie jedynie pąk tulipana lub "wulkan". Najważniejsze, by babka wyrosła, ale też nie była w piekarniku za długo i nie wyschła.Aby zachować tulipanowatość niniejszego ciasta można przecież zawsze ozdobić talerz i stół tulipanami - prawdziwymi lub z
cukru pudru ;).

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):2 szklanki
mąki6
jajek200 g
margaryny lub
masła1,5 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cukru wanilinowego1 opakowanie budyniu
waniliowego1 opakowanie
kisielu wiśniowego2 łyżki suchego
maku2 płaskie łyżki
kakaoszczypta
soli
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka rozdzielić na
białka i
żółtka. Dodać szczyptę
soli do
białek i ubić pianę.
Margarynę utrzeć z
cukrem. Dodać
żółtka i zmiksować, następnie stopniowo dodawać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać za pomocą łyżki pianę.Ciasto podzielić na cztery części [pierwsza może być największa, pozostałe raczej równej objętości]. Do pierwszej dodać
budyń, do drugiej -
kisiel, do trzeciej -
kakao, do czwartek -
mak. W tej kolejności wykładać poszczególne mieszanki do wąskiej formy (keksówki). Wyłożone ciasto przekroić na środku przed pieczeniem wzdłuż blaszki [porządnie! inaczej nie uzyskamy kształtu tulipana - jak u mnie]. Piec ok. 1 godzinę w 170⁰C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.