ßßß Cookit - przepis na Buraczki z chrzanem czyli ćwikła

Buraczki z chrzanem czyli ćwikła

nazwa

Wykonanie

Tarte buraczki z chrzanem podawane na zimno jako dodatek do obiadu to tradycja w wielu domach, również w moim. Odkąd pamiętam, buraczki bywały na naszym stole, przede wszystkim jako dodatek do kotletów mielonych z ziemniakami, ale i do drobiu. W każdym domu ćwikłę doprawia się nieco inaczej. U mnie buraczki były zawsze słodko-pikantne. Ostrości dodawał im nie tylko chrzan, ale i musztarda oraz pieprz. I w takiej właśnie wersji kontynuuję tę tradycję :)
Składniki:
6 średnich buraków
1 łyżka startego chrzanu (lub 1 łyżeczka ostrego chrzanu ze słoiczka)
1 łyżka łagodnej musztardy
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
Buraczki myjemy, wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą około 10 cm ponad buraczki i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Buraczki mieszamy z dodatkami i schładzamy.
Gorąco polecam również ćwikłę po koreańsku - aromatyczna wschodnia wersja naszej ćwikły :)
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/03/buraczki-z-chrzanem-czyli-cwika.html