Wykonanie

Tarte
buraczki z
chrzanem podawane na zimno jako dodatek do obiadu to tradycja w wielu domach, również w moim. Odkąd pamiętam,
buraczki bywały na naszym
stole, przede wszystkim jako dodatek do kotletów mielonych z
ziemniakami, ale i do drobiu. W każdym domu
ćwikłę doprawia się nieco inaczej. U mnie
buraczki były zawsze słodko-pikantne. Ostrości dodawał im nie tylko
chrzan, ale i
musztarda oraz
pieprz. I w takiej właśnie wersji kontynuuję tę tradycję :)

Składniki:6 średnich
buraków1 łyżka startego
chrzanu (lub 1 łyżeczka
ostrego chrzanu ze słoiczka)1 łyżka łagodnej
musztardy1 łyżka
cukrusól i
pieprz do smaku
Buraczki myjemy, wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy
wodą około 10 cm ponad
buraczki i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Buraczki mieszamy z dodatkami i schładzamy.Gorąco polecam również
ćwikłę po koreańsku - aromatyczna wschodnia wersja naszej
ćwikły :)