ßßß
Jeśli tak jak ja, zawsze macie na kuchennej półce sos słodko-pikantny (nie ważne – chiński, tajski, czy inny – wszystkie bardzo lubię), przepis na chutney z mango jest dla Was!Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon.Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”.Składniki na około 500 ml:2 średnie mango (łącznie około 500g)1 łyżka soli300 ml wody200 g cukru225 ml octu1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego)1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę)1 łyżeczka chilli w proszku (dałam mniej)2 laseczki cynamonu (lub pół łyżeczki)40 g rodzynek50 g suszonych daktyli bez pestek
Mango obieramy, usuwamy pestki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy wodą i dodajemy sól. Odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy.W garnku z grubym dnem zagotowujemy ocet i cukier często mieszając. Dodajemy mango, imbir, czosnek, daktyle, rodzynki, sproszkowaną chilli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę aż chutney zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli użyliśmy cynamonu w laskach, wyrzucamy je.Chutney można przełożyć do słoiczków i zakręcony przechowywać w chłodnym miejscu by nabrał aromatu.Swój chutney przygotowałam jako dodatek do indyjskich warzywnych kebabów podanych z ryżem jaśminowym.
Przepis bierze udział w akcji: