Wykonanie
Jeśli tak jak ja, zawsze macie na kuchennej półce sos słodko-pikantny (nie ważne –
chiński, tajski, czy inny – wszystkie bardzo lubię), przepis na chutney z
mango jest dla Was!Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do
zielonych sałat lub do
mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość
chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest
mango, a pozostałe to
rodzynki,
suszone daktyle,
imbir,
czosnek, wspomniane
chilli i
cynamon.Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”.Składniki na około 500 ml:2 średnie
mango (łącznie około 500g)1 łyżka
soli300 ml
wody200 g
cukru225 ml
octu1 łyżeczka świeżego
imbiru (drobno posiekanego)1 łyżeczka
czosnku (przeciśniętego przez praskę)1 łyżeczka
chilli w proszku (dałam mniej)2 laseczki
cynamonu (lub pół łyżeczki)40 g
rodzynek50 g
suszonych daktyli bez pestek
Mango obieramy, usuwamy pestki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy
wodą i dodajemy
sól. Odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy.W garnku z grubym dnem zagotowujemy
ocet i
cukier często mieszając. Dodajemy
mango,
imbir,
czosnek,
daktyle,
rodzynki, sproszkowaną
chilli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę aż chutney zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli użyliśmy
cynamonu w laskach, wyrzucamy je.Chutney można przełożyć do słoiczków i zakręcony przechowywać w chłodnym miejscu by nabrał aromatu.Swój chutney przygotowałam jako dodatek do
indyjskich warzywnych kebabów podanych z
ryżem jaśminowym.
Przepis bierze udział w akcji: