ßßß
Cookit - przepis na Sandacz na maśle z sosem chrzanowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym
Składniki
Bułka tarta
Cebula
Chrzan
Masło
Mąka
Pieczarki
Pieprz
Sandacz
Sok z cytryny
Sól
Śmietana 18%
Sos majonezowy
Bulion
Wykonanie
Bardzo delikatna i zdrowa
rybka
w połączeniu z
chrzanowym sosem
stanowi smaczny obiad lub kolację. A
sandacz
sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam.
1,5 kg
sandacza
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
100 g
masła
Mąka
+
bułka tarta
(w proporcji 1:1) do panierowania
Sos chrzanowy
:7
pieczarek
1
cebula
1 łyżka
masła
0,5 szklanki
bulionu
3 łyżki
śmietany 18%
2 łyżki
majonezowego sosu
chrzanowego
FOLWARK1 łyżeczka
chrzanu
ze słoiczka
Sandacza
kroimy na dzwonki. Przyprawiamy
solą
,
pieprzem
i skrapiamy
sokiem z cytryny
. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej
mące
z
bułką tartą
. Smażymy z każdej strony na roztopionym
maśle
.
Ryba
musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę
masła
. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę
, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki
pieczarki
. Gdy zmniejszą objętość wlewamy
bulion
. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
. Na końcu dodajemy
śmietanę
,
sos chrzanowy
i
chrzan
. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z
rybą
.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2016/04/sandacz-na-masle-z-sosem-chrzanowym.html
Przepisy powiązane
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy
Składniki powiązane (0)