ßßß
wegańska bezglutenowa(1 porcja)- 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych- 1 szklanka mleka roślinnego- 1 duża gruszka- garść rodzynek- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu- 1/5 łyżeczki mielonego imbiru- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu- 1-2 łyżeczki syropu klonowego- szczypta solikarmelizowana gruszka:- 1/2 - 1 gruszka- 1 łyżka syropu klonoewegodo podania: orzechy włoskie, syrop daktylowyGruszkę myję, obieram i ścieram na tarce z małymi oczkami.Do rondelka wlewam mleko, dodaję płatki i pozostałe składniki.Całość zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień na mniejszy i gotuję ok. 20 min, co jakiś czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencjiW międzyczasie na patelni rozgrzewam olej. Układam do nich pokrojoną w półksiężyce gruszkę, polewam ją 1 łyżką syropu klonowego. Smażę je na rumiano.Owsiankę przekładam do miski. Na wierzchu układam skarmelizowane kawałki gruszki, orzechy włoskie. Całość polewam syropem daktylowym.Idealne śniadanie na zimowy poranek!Smacznego :)