Wykonanie
Gorące, pożywne zimowe śniadanie . To jest to! Szczególnie w postaci michy gęstej, aromatycznej owsianki . Ostatnio moim
śniadaniowym hitem jest ta z karmelizowaną
gruszką i
korzennymi przyprawami . Już sam jej zapach prosi, aby ją jeść!O ważności jedzenia śniadań
pisałam już tu . Osobiście nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania, choćby lekkiego, szczególnie w zimowy poranek. Mój dzień zazwyczaj rozpoczynam sesją ashtangi, którą poleca się ćwiczyć na czczo. Na jogę dojeżdżam dobrą godzinę, więc nie przetrwałabym tyle o pustym żołądku. Jem więc coś bardzo lekkiego na dwie godziny przed, a to konkretne, syte śniadanie pozostawiam sobie po treningu. W bez treningowy dzień, gdy nigdzie mi się nie spieszy, celebruję poranek, zazwyczaj z
Wami. Siadam z gorącą owsianką,
kawą, piszę posty, planuję przepisy, odpowiadam na komentarze. Uwielbiam te powolne, leniwe poranki. Szczególnie z moją ulubioną ostatnio wersją owsianki - z karmelizowaną
gruszką i
korzennymi przyprawami . Jej wyjątkowy smak potrafi nastroić pozytywnie na cały dzień.

wegańska bezglutenowa(1 porcja)- 1/2 szklanki bezglutenowych
płatków owsianych- 1 szklanka
mleka roślinnego- 1 duża
gruszka- garść
rodzynek- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1/5 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu- 1-2 łyżeczki
syropu klonowego- szczypta
solikarmelizowana
gruszka:- 1/2 - 1
gruszka- 1 łyżka
syropu klonoewegodo podania:
orzechy włoskie,
syrop daktylowyGruszkę myję, obieram i ścieram na tarce z małymi oczkami.Do rondelka wlewam
mleko, dodaję
płatki i pozostałe składniki.Całość zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień na mniejszy i gotuję ok. 20 min, co jakiś czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencjiW międzyczasie na patelni rozgrzewam
olej. Układam do nich pokrojoną w półksiężyce
gruszkę, polewam ją 1 łyżką
syropu klonowego. Smażę je na rumiano.Owsiankę przekładam do miski. Na wierzchu układam skarmelizowane kawałki
gruszki,
orzechy włoskie. Całość polewam
syropem daktylowym.Idealne śniadanie na zimowy poranek!Smacznego :)