Wykonanie

Ten ,,gulasz'' można przygotować w czasie gotowania się
ryżu. Całość zajmuje 10 minut i jest idealną propozycją na wieczory po pracy gdy chcemy wciągnąć coś pysznego, choć sama idea stania nad garami odstrasza. Całość jest syta, przepysznie kremowa i bardzo uniwersalna - kompozycja przypraw którą podaję to akurat opcja, na którą miałam ochotę, ale możecie ją doprawić zupełnie po swojemu: dodać
czosnek,
paprykę wędzoną,
chili, dużo czarnego mielonego
pieprzu czy ulubione
zioła. Można do tego przepisu wykorzystać ugotowaną wcześniej
cieciorkę, ale polecam też trzymanie tej w puszce na dnie kuchennej szuflady, gdy najdzie ochota na orientalne smaki. :)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiSkładniki na 4 porcje►
ciecierzyca w puszce [480 g / 2 puszki]►
mleko kokosowe [400 ml / 1 puszka]► passata pomidorowa [500 g]►
sól morska [1 łyżeczka]►
papryka słodka [1 łyżka]►
garam masala [1 łyżka]►
curry [1/2 łyżki]1 . Odsączoną i opłukaną
cieciorkę,
mleko kokosowe i passatę przełożyć do głębokiej patelni, woka lub garnka. Wstawić na mały ogień.2. Dodać
przyprawy i porządnie zamieszać.3. Gulasz gotować przez ok. 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Przez ten czas sos powinien zgęstnieć i zacząć aromatycznie pachnieć.4. Gdy będziemy zadowoleni z konsystencji można podawać. Nam najlepiej smakuje z
pieczywem,
chlebkami naan, wytrawnymi naleśnikami a także z większością odmian
kasz i
ryżu (zwłaszcza jaśminowym i brązowym). Ale oczywiście możliwości są nieograniczone. Przed podaniem można skropić
cieciorkę odrobiną
soku z cytryny lub
limonki.